آبگینه و آبگینه¬سازی، هنر-صنعتی داداش مهرآور
|
تجلی هنر ایرانی در آثار مینای شیشه استاد مهرآور
آبگینه و آبگینه سازی، هنر-صنعتی است که همگی آن را میشناسیم و از آن در زندگی خود بهره ها بردهایم. در این میان امّا نبوغ هنرمندان گمنامی که در کنار کورههای شیشه با حرارتی طاقت فرسا و بالاترین حد از سختیِ کار و آسیبهای ناشی از همجواری با مواد مذاب و تنفس گازهای سمی، جان و جوانی خود را با عشق به نرمی و زلالی شیشه در طبق اخلاص میگذارند، کمترین بخش از این آشنایی است. مرحوم «محمد ضیایی» از نخستین استادان دانشگاهی در این رشته در تعریف ویژگی منحصربهفرد این هنر معتقد بود: «یکی از سختترین، زیباترین و کهن ترین رشته های هنرهای سنتی، هنر شیشه گری است. هنری که بازی رنگها با دمیدن روح خالق و دستان هنرمند خوشذوق میتواند از مواد سخت و اسیدی، آثاری چنان زیبا بیافریند که شعله هایش را تنها آتش عشق شکل میدهند. بلورهای زیبایی که در کوره هایی با آن حرارت بسیار به طور اعجاب انگیزی چنین شکننده و در عین حال ظریف ساخته می شوند و گویای خلاقیت و ذکاوت هنرمندانی است که در سدهها و هزارههای پیشین با امکانات کم توانستهاند به این صنعت راه پیدا کنند».
تراش پشت و روی شیشه، حکاکی، نقاشی پشت شیشه و آینه، مینای شیشه و همجوشی در کنار شیشه گری فوتی،خانه بندی وکار با حرارت مستقیم از جمله رشته هایی است که امروزه در وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی به ثبت رسیده و مورد حمایت دولتی قرار گرفته است. از میان این همه تنوع و گرایش، شاید تراش شیشه و نقاشی کورهای روی شیشه (مینای شیشه) بیشترین فعالیت هنری است که بر روی بدنه ی شیشه های تولیدی به ایجاد ارزش افزوده ی آن کمک شایانی کرده و با روشهای ابداعی و ترفندهای خلاقانه ی معدود هنرمندان و استادکارانی کم توقع، ناشناخته و در بسیاری موارد غیرقابل تکرار، به پاسداری این بخش از هویت هنرهای بومی، سنتی و اصیل ایران مشغول و اعتبار آن را نگهبانند. در میان هنرمندان پیشکسوت و استادکاران نام آشنای این هنر اصیل و با هویت ایرانی؛ "داداش مهرآوری" علاوه بر ارائه ی تمامی تجربیات، فنون و دانش کسب شده طی یک عمر کار سخت و شبانه روزی از کودکی در تمامی بخش های هنر-صنعت شیشه گری، به شاگردان بی شمار خود اخلاق مداری، تواضع، ادب و احترام را نیز به عنوان آداب معنوی این رشته آموزش داده است. این هنرمند باسابقه، از شناخته شده ترین، توانمندترین و فعالترین هنرمندان سنتی و استادکارانی است که سالها با دانشگاهها و مراکز آموزشی کشور در زمینه ی آموزشِ هنر "نقاشی روی شیشه" همکاری مستمر داشته و در کارگاه کوچک خود نیز از پذیرش هنرجویان ساعی استقبال کرده و تلاش برای آموزش این هنر به جوانان علاقمند را اولویت زندگی خود قرار داده است.
دادش مهرآوری طی فعالیت هنری و حرفه ای و آموزشی خود، بارها اقدام به برگزاری نمایشگاه های داخلی و خارجی نموده و این بار نیز آخرین ابداعات و دستآوردهای هنری خود را در گالری خیالِ موسسه صبا (فرهنگستان هنر) به نمایش گذارده است. لازم به ذکر است همزمان با افتتاح این نمایشگاه، آیین معرفی و رونمایی کتاب آموزشی- پژوهشی با نام هنرِ مینای شیشه که به مرور تاریخ نقاشی روی شیشه و مهارت های سنتی و نوآوری های فنی و ابداعات هنری استاد مهرآوری پرداخته شده و توسط جمعی از استادان دانشگاه تدوین و تألیف گردیده نیز در سالن حوضخانه موسسه صبا برگزار خواهد شد.
زمان: شنبه 8 اردیبهشت ماه 1403 ساعت 16 الی 19
مکان: نگارخانه خیال موسسه فرهنگی هنری صبا
|
|
زمان انتشار: چهارشنبه ٥ ارديبهشت ١٤٠٣ - ١٢:١٧ | نسخه چاپي خروج
|