رییس موسسه صبا در بزرگترین رخداد سالانه صنعت جاپ کشور: نکوداشت هفته چاپ طی یک دهم نشان از انگیزه وپشتوانه جدی دارد؛
آغاز هفته ملی علوم و فناوری صنعت چاپ ایران در صبا
همزمان با روز ملی صنعت چاپ، صبا با آیین گشایش نهمین نکوداشت هفته علوم و فناوری و چهارمین همایش ملی علوم و فناوری چاپ، و با یک نمایشگاه و تجلیل از چهره های برتر، میزبان فعالان، پیشکسوتان و مدیران صنعت چاپ ایران شد.
به گزارش روابط عمومی موسسه فرهنگی، هنری، پژوهشی صبا- وابسته به فرهنگستان هنر- در این آیین که صبح تا ظهر روز یکشنبه ۳ شهریورماه در تالار گلستان فرهنگستان هنر و سپس در نگارخانه استاد فرشچیان صبا برگزار شد، چهره های برجسته فن آوری، دانش و صنعت چاپ کشور، چشم اندازها و چالشهای این صنعت را در افق آینده توسعه ایرانی بررسی و ارزیابی کردند.
در نشست تخصصی افتتاحیه هفته ملی چاپ کشور با عنوان: (حکمرانی و سیاستگذاری در صنعت چاپ؛ تجارب و آموزه ها)، که با حضور دکتر علیرضا اسماعیلی دبیر فرهنگستان هنر جمهوری اسلامی، دکتر بهنام زنگی ریاست موسسه صبا میزبان این دوره، و شماری از استادان و پیشکسوتان و فعالان حوزه چاپ و نشر ایران برگزار شد ابتدا دکتر زنگی رییس موسسه صبا و عضو هیات مدیره انجمن علمی و فناوری چاپ ایران، با خیر مقدم و تشکر از حاضران یادآور شد: تداوم چنین حرکتی برای بیش از یک دهه نشان از یک پشتوانه قوی دارد و عزم ما را جزم می کند که به یک استمرار نظام مند و منسجم بیاندیشیم. زنگی ترویج ادبیات علمی وتخصصی در صنعت چاپ را حاصل همین استمرار دانست و آمادگی موسسه صبا را برای مشارکت وسیعتر در این حوزه و میزبانی از رخدادهای صنعت چاپ کشور اعلام کرد. سپس احمد فروزیده از پیشکسوتان صنعت چاپ در خصوص موضوع حکمرانی و سیاستکذاری در صنعت چاپ طی سخنانی گفت: حکمرانی باید مستقل باشد و تولید عادلانه قدرت، ثروت و منزلت کند. وی با ذکر تعاریفی از حکمرانی مطلوب و بهینه، کارایی، اثربخشی، کیفیت نظام اداری، خلاقیت و شایستگی کارگزاران، نظم بخشی، کنترل فساد، انعطاف پذیری و تعادل را از شاخصه های آن شمرد و آن را در سه سطح: سیاستگذاری، تنظیم گری و تصدی گری تبیین نمود. وی در ادامه به نقش صنایع تولیدی و تبدیلی در یک حکمرانی خوب پرداخت و با بیان نقاط قوت و ضعف و جالشهای کنونی صنعت چاپ کشور، اظهار داشت: دولتمردان و سیاستگذاران متاسفانه هویت مستقلی برای صنعت چاپ ما قائل نیستند درحالیکه صنعتی زودبازده و اشتغال آفرین است.
سخنران بعدی غلامرضا شجاع مدیرعامل شرکت لیتوگرافان تهران بود که در آغاز سخن خود تاکید کرد: حکمرانی و سیاستگذاری بدون زیساختهای لازم و دولت مدرن، امکان پذیر نیست و شرط اصلی آن اقتصاد سالم، شفاف و توانمندساز، و وجود مدیران صاحب درایت، دانش و تخصص است. وی افزود: فقدان درک درست از حکمرانی در دولتها، انقطاع و گسست در سیاستها و عدم تداوم و ثبات در سیاستگذاریهای کلان، سیاستهای غلط گذشته و عملکردهای سلیقه ای، صنعت چاپ ما را زمینگیر کرد و از بالندگی بازداشت.
ذکایی مدیر نام آشنای صنعت چاپ و از مدیران پیشین این حوزه، سخنران بعدی بود که فقدان نقشه راه برای صنعت چاپ را اصلیترین چالش این حوزه دانست و از نقایص نسبت های برنامه توسعه با مسائل صنعت چاپ سخن گفت.
در ادامه، فریور کارشناس و صاحبنظر صنعت چاپ، بزرگترین مسئولیت حکمرانی خوب را کاهش تعارض بین کارگذار و کارآفرین مولد، تقویت بازار سرمایه، ایجاد اشتغال، و تسهیل در بهره وری عنوان کرد.
دکتر فصیحی ریاست پارک علم و فناوری دانشگاه صنعتی امیرکبیر، سخنران بعدی بود که سرمایه گذاری در صنعت چاپ را زمینه توسعه علمی و تکنولوژیک دانست و گفت از منظر دانشگاه هم این صنعتی مهم و قابل سرمایه گذاری است که هم ریشه دارد و هم جایگاه تاریخی که می توان با صنعت مهمی مثل صنعت نفت مقایسه اش کرد و نقشی پیشرو و پیشگام در تاریخ ما تیز داشته است. وی با دعوت از حاضران برای حضور در پارک علم و فناوری دانشگاه امیرکبیر، برای همکاریهای بیشتر این مجموعه با حوزه چاپ اعلام آمادگی کرد.
مهندس احمدی عضو انجمن و مدرس باسابقه دانشگاهها نیز در سخنان کوتاهی لزوم آموزش مستمر و تقویت بنیه علمی و پیوندهای دانشگاهی صنعت چاپ را یادآور شد و بر عملیاتی شدن پروژه ها و تئوریهای علمی دانشگاهی در این حوزه تاکید نمود.
آخرین سخنران نشست افتتاحیه، دکتر بیات از استادان پیشکسوت حوزه چاپ بود که با بحثی آسیب شناسانه در ریشه یابی مشکلات تاریخی این صنعت و فقدان فهم فراگیر جمعی از کارکردهای آن مشکل حکمرانی با صنعت چاپ را مشکلی ریشه دار و چندصدساله دانست.
بخش پایانی نشست، آیین تجلیل از برگزیدگان حوزه چاپ بود که پس از قرائت بیانیه این همایش ملی توسط دکتر بهنام زنگی برگزار شد و طی آن چندتن از پیشکسوتان و فعالان برجسته و باسابقه چاپ ایران مورد نقدیر و تکریم قرار گرفتند.
هفته ملی علم و فناوری صنعت چاپ که در صبا آغاز نهمین دوره خود را اعلام کرد تا ۱۱ شهریور در همدان و دانشگاه صنعتی امیرکبیر به کار خود ادامه خواهد داد.