آموزش شیوه‌های «به صفر رساندن ضایعات»
 

 


رویداد «آخرین تحولات و دستاوردهای مد و لباس روسیه» در موسسه صبا برگزار شد


‏‏ النا ریلیوا ، طراح لباس روسی،
به ارائه تجربه و آموزش شیوه‌های «به صفر رساندن ضایعات» (zero waste) در موسسه صبا پرداخت.

 

به گزارش روابط عمومی موسسه فرهنگی، هنری صبا؛ نشست «آخرین تحولات و دستاوردهای مد و لباس روسیه» با مشارکت مدرسه هنر و‌ معماری مهرازی (زیر نظر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی) و موسسه صبا، شنبه 21 مرداد 1402، در این موسسه برگزار شد.


نشاط فرهنگی؛ بستر بروز مسئولیت اجتماعی هنر


احسان جهانگیری، کارشناس بین‌الملل کارگروه مد و لباس وزارت ارشاد، آغازگر نشست بود. جهانگیری بحث خود را در محور «خلاقیت و نشاط فرهنگی» پی گرفت. به زعم وی نشاط فرهنگی، مفهومی فراتر از یک لفظ است و به پویایی فرهنگ و هنر از طریق خلاقیت اشاره دارد. به بیان وی نشاط فرهنگی، یک رویکرد ایجابی است که بر مشارکت اجتماعی هنر و‌ هنرمند تاکید دارد. عصر رنسانس که توانمندی هنرمند حتی در قیاس با توانمندی خداوند تعریف می‌شد؛ منجر به طرح «خلاقیت» و نضج فضایی اومانیستی شد که «رویکرد اجتماعی» هنر را برجسته کرد. با این مقدمه، مشارکت اجتماعی هنر، عنصری اساسی در ایجاد نشاط فرهنگی جامعه تلقی می‌شود؛ نقطه‌ای اجتماعی که در تحقیقات و‌ پژوهش‌های ایران کمتر دیده می‌شود. جهانگیری با این پیشگفتار، ضرورت ایجاد نشاط اجتماعی از طریق خلاقیت را برای جامعه ایران نتیجه گرفت. به زعم وی، در زمانه‌ای که شرایط سیاسی اجتماعی کشور در عرصه بین‌المللی به محدودیت‌هایی در ارتباطات فرهنگی و هنری منتج شده است، ایجاد نشاط فرهنگی از طریق خلاقیت یکی از رسالت‌های هنر و هنرمند محسوب می‌شود. پایان‌بخش صحبت‌های جهانگیری به حساسیت فعلی جامعه ایران به امور زنان، فرهنگ و هنر مربوط بود. در چنین برهه‌ای رویکردهای ایجابی جهت ایجاد امید و احیای حس مشارکت مهم تلقی می‌شود. بنابراین طبق گفته قرآنی «نجات یک نفر، مساوی با نجات یک جامعه است»، احیای هنرمندان جهت پرورش خلاقیت آن‌ها، نوعی از احیای جامعه محسوب می‌شود.


ضایعات صفر؛ به مثابه یک تکنیک


بخش اصلی نشستِ مشترکِ وزارت فرهنگ و ارشاد و موسسه صبا به کارگاه یک ساعته ‏النا ریلیوا، طراح لباس و ‌پارچه روسی، اختصاص داشت.

‏ ریلیوا ابتدا به مرور سیر فعالیت حرفه‌ای خود پرداخت و از ۴۰ سال طراحی و آموزش در عرصه فشن گفت. آسیا، امریکای جنوبی و افریقا از جمله حوزه‌های آموزش وی بوده است؛ که از این میان سفر به کشورهای آسیایی و انتقال تجربه به هنرآموزان این کشورها را جزء علاقمندی‌های خود می‌داند. عمده فعالیت ریلیوا به شخصی‌دوزی و پرهیز از تولید انبوه مربوط می‌شود. وی که ساکن گرجستان است، تاکنون سه بار به ایران سفر کرده است و در این سفر که به هفته فرهنگی ایران و روسیه مربوط می‌شود، حول آخرین دستاورد پژوهشی خود آموزش‌های کارگاهی متعددی را برگزار کرده است.

تاکید ریلیوا بر خلاقیت و یافتن راه‌های شخصی است.وی ارتباط با‌ پارچه و فهم آن را در یک طراحی حرفه‌ای ضروری می‌داند.

پس از این خودمعرفی، النا ریلیوا به توضیح و آموزش یکی از طراحی‌های خود با شیوه «کمترین هدررفت پارچه» پرداخت. انتهای کارگاه به پرسش و پاسخی پویا میان هنرجویان و مدرس کارگاه اختصاص داشت.


بازخوانی دستاوردهای بومی؛ با هدف بومی‌سازی مد و لباس

 

اختتامیه رویداد به صحبت‌های دکتر بهنام زنگی، رئیس موسسه صبا، درباره الگوهای بومی‌سازی مد و لباس اختصاص داشت. زنگی در جمع استادان و هنرجویان دانشگاه‌های کشور از ضرورت و اهمیت پژوهش‌محوری در حوزه طراحی لباس، پارچه و مد گفت و آمادگی موسسه صبا برای تداوم فعالیت در این عرصه را یادآور شد.

آنچه تاکید زنگی در این نشست بود توجه به تاریخ و فرهنگ با هدف بهره‌برداری‌های هنری در جهت اعتلای سبک زیست روزمره بود. رنگ‌ها، طرح‌ها و الگوهای پوشش در بافتار تاریخی کشور، بازنمودی از غنای فرهنگ ایرانی و اسلامی در تنوع سلایق و تکثر علایق پوششی است. بنابراین رجوع پرتکرار به این تاریخ و پژوهش روزآمد حول آن، نه‌تنها راهنمای ما در پیشبرد صنعت و عرصه مد و لباس خواهد بود، بلکه به کشف و طراحی الگوهای بومی لباس متناظر با فرهنگ ایرانی اسلامی نیز منجر خواهد شد.

وی الگوهای پوششی را متاثر و برآمده از دو عامل جغرافیا و تاریخ دانست و گفت: «نوع پوشش رسمیت‌یافته و پایدار اقلیم‌های مختلف تحت تاثیر این دو عامل شکل گرفته و تثبیت می‌یابند. در کنار این دو عامل، فرهنگ و ارزش‌های فرهنگی نیز در آرایه‌های لباس به کار گرفته می‌شوند و آرایه‌های لباس ایرانی اسلامی نشانگر توجه ایرانیان به طبیعت و برگرفت از عناصر طبیعی است. و این رویکرد می‌تواند در طراحی معاصر مد و پوشاک نیز مبنا و الهام‌بخش باشد.»
رویداد «آخرین تحولات و دستاوردهای مد و لباس روسیه»، شنبه
۲۱ مرداد ۱۴۰۲، در سالن کنفرانس حوص‌خانه موسسه فرهنگی، هنری و پژوهشی صبا برگزار و با استقبال استادان و دانشجویان دانشگاه‌های الزهرا، علم و‌ فرهنگ، شریعتی، آزاد تهران جنوب و سایر دانشگاه‌ها همراه شد.

 

پایان/

 

 

   زمان انتشار: يکشنبه ٢٢ مرداد ١٤٠٢ - ١١:٠٣ | نسخه چاپي

خروج