مرقع نفیس هند و ایرانی، برگهای زرین سه قرن هم آفرینی هنری
 

مرقع نفیس هند و ایرانی، برگهای زرین سه قرن هم آفرینی هنری دو تمدن را در (صبا) به روی شیفتگان هنر شرق گشود.

با رونمایی از گنجینه عظیم شاهکارهای مرقع هند و ایرانی در موسسه فرهنگی هنری صبا و فرهنگستان هنر، فرازی فاخر و ناشناخته از درخشانترین فصل تعامل هنرمندان ایران و شبه قاره برای نخستین بار به نمایش گذاشته شد.

 

به گزارش روابط عمومی موسسه فرهنگی، هنری، و پژوهشی صبا، طی آیین ویژه ای شامل یک مراسم افتتاحیه و رونمایی در تالار ایران و یک نشست تخصصی در تالار گلستان فرهنگستان هنر و نمایشگاهی در نگارخانه(لرزاده) صبا، برای نخستین بار نگین هایی نادیده از تعامل هنر دو کانون فرهنگی و تمدنی ایران و هند در دوران گورکانیان به معرض دید عموم گذارده شد.

این مجموعه ارزشمند و نادر، که هم اکنون در گنجینه نفایس هنری کاخ گلستان نگهداری می شود شامل آثاری از زبده ترین خوشنویسان، نقاشان و نگارگران ایرانی از میرعماد بزرگ تا آقا محمدزمان نام آور و برجسته ترین هنرمندان هند نظیر منوهرداس، بشنداس، بالچند و نادرالعصر است که طی سه قرن در جریان تعامل هنرمندان دو سرزمین خلق شد و در جریان فتح دهلی توسط نادرشاه افشار به ایران منتقل گردید.

در آیین رونمایی این مرقع که توسط فرهنگستان هنر وموسسه صبا به دوستداران هنر و فرهنگ جهان و ایران عرضه شده، ابتدا استاد محمدحسن سمسار چهره پیشکسوت و صاحب نام پژوهش‌های هنری کشور در بیان اهمیت این گنج بازیافته و ضرورت بازشناسی و کشف وجوه زیبایی شناختی و فرهنگی و بینا تمدنی آن سخن گفت. آنگاه خانم آفرین امامی مدیر مجموعه کاخ گلستان گزارشی درباره این اثر عظیم هنری و همکاری با فرهنگستان هنر در انتشار آن ارائه کرد. سپس دکتر مرتضی ادیب زاده مدیرکل موزه های میراث فرهنگی و پس از آن دکتر ذکرگو پژوهشگر مطالعات ایران و هند در بیان امتداد این تبادلات هنری دوران ساز در طول تاریخ مباحثی طرح کردند.

سخنران پایانی این آیین گشایش، دکتر بهمن نامور مطلق ریاست فرهنگستان هنر جمهوری اسلامی ایران بود که طی سخنانی دو دلیل عمده را برای بازنشر این مرقع نفیس برشمرد: اول: هویت، و دوم: حکمت.

وی با بیان این که روابط بینامتنی ما در ارتباط خلاق و خودآگاه با گذشته است که شکل می گیرد و حافظه جمعی و تاریخی و هویت فرهنگی ما را تعریف می کند خاطرنشان کرد:

  این اثر تبلور تمام عیار یک هم آفرینی بینافرهنگی است که نماد پیوند دو ملت و تجسم یک ناخودآگاه جمعی جهانی است.

پایان بخش این مراسم اهدای جوایز و رونمایی از مرقع هند و ایرانی بود. پس از آن حاضران به نگارخانه لرزاده صبا رفتند تا شاهد گشایش نمایشگاه تصویرنگاره های این گنجینه عظیم هنری باشند.

بخش دوم این برنامه، نشست علمی و سخنرانیهای پژوهشی بود که در تالار گلستان فرهنگستان هنر با مدیریت دکتر ادیب زاده و با حضور و سخنرانی دکتر نزهت کاظمی استاد تاریخ هنر دانشگاه دهلی، دکتر مهدی حسینی هنرمند پیشکسوت و عضو هیات علمی دانشگاه هنر، پروفسور چاندرا شکر رئیس دپارتمان زبان فارسی دانشگاه دهلی، علیرضا هاشمی نژاد، دکتر فریبا افکاری و دکتر کفایت کوشا به بحث و بررسی پیرامون جنبه های مختلف و متنوع هنری، فرهنگی، جامعه شناختی و نسخه شناختی این اثر برجسته و بی مانند پرداختند.

گفتنی است نمایشگاه تصویرنگاره های مرقع هند و ایرانی تا 31 اردیبهشت در نگارخانه لرزاده صبا میزبان شیفتگان شگفتیهای هنر شرق و هنرهای اصیل و فاخر ایرانی خواهد بود.

 

 

 

   زمان انتشار: دوشنبه ٢٥ ارديبهشت ١٤٠٢ - ١١:٤٠ | نسخه چاپي

خروج